Bezpieczeństwo w Łańcuchach Dostaw Żywności

podyplomowe2 SEMESTRY

Cel studiów

Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z problematyką zarządzania bezpieczeństwem (safety i security) w procesach i systemach logistycznych związanych z podmiotami wchodzącymi w skład łańcuchów produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności. W ramach realizacji programu studiów przekazana zostanie niezbędna wiedza teoretyczna poparta przykładami praktycznych rozwiązań stosowanych w przedsiębiorstwach rolnych, przetwórczych, handlowych oraz logistycznych związanych z obszarem branży rolno-spożywczej . Studenci, dzięki zastosowaniu innowacyjnej metody dydaktycznej otrzymują wiedzę z dwóch obszarów: bezpieczeństwa i specyfiki logistyki sektora rolno-spożywczego. Dodatkowo, wychodząc na przeciw oczekiwaniom studentów, część zajęć odbywać się będzie przy wykorzystaniu narzędzi do nauczania zdalnego (platforma ONTE Wyższej Szkoły Gospodarki) dzięki czemu studia przyjmują wygodną i elastyczną dla odbiorców formę b-learningu.

Adresaci

Studia kierowane są do specjalistów oraz kadry kierowniczej przedsiębiorstw produkcyjnych, operatorów logistycznych, przedsiębiorstw transportowych, firm dystrybucyjnych a także firm usługowych, którzy chcieliby podnieść swoje kwalifikacje zawodowe, poznać przepisy prawa oraz specyfikę realnych wymagań stawianych przed pracownikami pionów logistycznych w zakresie szeroko pojętego bezpieczeństwa procesów realizowanych w sektorze rolno-spożywczym. Studia szczególnie polecane są absolwentom i studentom kierunków logistycznych oraz innych niż logistyczno-transportowe jako uzupełnienie wiedzy z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa wsparcia logistycznego procesów podstawowych.

Ramowy program

  • Zarządzanie operacyjne i strategiczne
  • Przepisy prawa
  • Współpraca z instytucjami nadzorującymi zapewnienie bezpieczeństwa w logistyce
  • Systemy i procesy logistyczne
  • Człowiek w środowisku pracy
  • Ocena ryzyka, wypadkoznawstwo i ratownictwo
  • Ochrona ppoż. i zagrożenia dla środowiska naturalnego
  • Mocowanie ładunków
  • Zarządzanie zapewnieniem bezpieczeństwa obsługi logistycznej surowca i materiałów
  • Systemy i normy zapewnienia jakości w procesach logistyki surowców i materiałów sektorze spożywczym
  • Bezpieczeństwo procesów wspierających (magazynowych, transportowych, manipulacyjnych)
  • Dobre praktyki
  • Seminarium dyplomowe

Forma zaliczenia

  • test z wybranych obszarów programowych
  • praca podyplomowa

Ilość godzin

200

 

POLECAMY

Kontakt

Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl

Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl

Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl

Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: malgorzata.glapiak@byd.pl
natalia.przestrzelska@byd.pl

Inowrocław
Tel. 52 567 00 97
e-mail: weronika.wieloch@byd.pl

Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl

Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl

Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl

Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl

Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl

Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki