Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Cel studiów:

Studia mają na celu przygotowanie nauczycieli różnych specjalności do prowadzenia zajęć z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w szkołach ponadpodstawowych a także przygotowanie do podejmowania samodzielnej aktywności twórczej i działalności edukacyjnej w szkolnictwie i innych ośrodkach edukacyjnych z przedmiotów objętych programem studiów. Celem studiów jest również świadome posługiwanie się wiedzą teoretyczną oraz praktyką z zakresu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka  zdobytą w trakcie studiów.

Adresaci:

Studia podyplomowe Technologia Żywności adresowane są do osób posiadających uprawnienia nauczycielskie.

Ramowy program:

Program studiów podyplomowych Technologia Żywności i Żywienie Człowieka spełnia wymogi określone w załączniku nr 1 do Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dn. 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, dotyczące zakresu zajęć i minimalnej ilości godzin przygotowania merytorycznego i dydaktycznego do nauczania kolejnego przedmiotu.

Alergie pokarmowe
Analiza i ocena jakości żywności
Bezpieczeństwo produkcji żywności
Bioróżnorodność w żywieniu dzikie zioła
Edukacja żywieniowa
Higiena i toksykologia żywności
Marketing żywności i żywienia
Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
Mikrobiologia żywności
Nowoczesne formy rekreacji a kształtowanie sylwetki
Podstawy chemii żywności i biochemii
Podstawy dietetyki
Podstawy żywienia człowieka
Pracownia dietetyki i żywienia
Praktyka
Przechowalnictwo żywności
Przetwórstwo żywności
Psychologia żywienia
Technika i organizacja obsługi konsumenta
Technika i technologia produkcji potraw
Towaroznawstwo artykułów spożywczych
Zastosowanie tablicy interaktywnej w edukacji
Żywienie w sporcie
Seminarium dyplomowe

Forma zaliczenia:

Test z wybranych zagadnień programowych
Praca dyplomowa
Praktyki

Ilość godzin: 388

Czas trwania: 3 semestry

 

POLECAMY

Kontakt

Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl

Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl

Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl

Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: malgorzata.glapiak@byd.pl
natalia.przestrzelska@byd.pl

Inowrocław
Tel. 52 567 00 97
e-mail: weronika.wieloch@byd.pl

Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl

Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl

Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl

Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl

Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl

Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki