Przepisy Prawa Celnego w Międzynarodowym Obrocie Towarowym

podyplomowe2 SEMESTRY

Cel studiów

Celem studiów podyplomowych z zastosowania przepisów prawa celnego w międzynarodowym obrocie towarowym jest przekazanie profesjonalnej wiedzy z zakresu unijnego i krajowego prawa celnego. Podjęcie i ukończenie kursu/szkolenia/studiów podyplomowych służy uzupełnieniu, uaktualnieniu i uporządkowaniu wiedzy z zakresu szeroko rozumianego prawa celnego, w tym zasad międzynarodowego obrotu towarowego, ceł i opłat celnych oraz procedur celnych. Studia podyplomowe z zakresu zastosowania przepisów prawa celnego w międzynarodowym obrocie towarowym stwarzają możliwość podniesienia kwalifikacji zawodowych i praktycznych osobom, których działalność gospodarcza i zainteresowania wiążą się z międzynarodowym obrotem towarowym. Sprzyja to dokonywaniu wymiany towarowej z zagranicą zgodnie z wymogami obowiązującego prawa, wzrostowi efektywności działalności gospodarczej oraz indywidualnemu poszerzaniu wiedzy pracowników i kadry kierowniczej.

Adresaci

Oferta studiów podyplomowych z zakresu zastosowania przepisów prawa celnego w międzynarodowym obrocie towarowym kierowana jest do przedsiębiorców, kadry zarządzającej i pracowników spółek i innych podmiotów gospodarczych zainteresowanych międzynarodowym obrotem towarowym, a także osób, dla których uporządkowana wiedza z zakresu prawa celnego jest niezbędna.

Korzyści dla słuchaczy

Zdobycie dostatecznej i praktycznej wiedzy na temat zarządzania bezpieczeństwem żywności, zarządzania ryzykiem i jakością procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Uczestnicy studiów zdobędą niezbędne umiejętności pozwalające na zajmowanie stanowisk odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów. Zapoznanie się z najnowszą praktyką gospodarczą i wiedzą naukową dotyczącą systemowego podejścia do problemu bezpieczeństwa zdrowotnego. Poznanie pracy auditora systemu HACCP, BRC i IFS. Zapoznanie się z praktyką stosowania przepisów prawa dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i opakowań. Trening praktycznych umiejętności zarządzania ludźmi, radzenia sobie w trudnych sytuacjach, budowania relacji z pracownikami, klientami i dostawcami. Rozbudzenie umiejętności przywódczych, niezbędnych w praktyce projektowania i wdrażania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w firmach i instytucjach. Zapoznanie się ze skutecznymi narzędziami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w stopniu i w zakresie gwarantującym efektywne zastosowanie tych narzędzi w praktyce.

Kadra

Studia podyplomowe realizowane we współpracy z Izbą Celną w Toruniu

Zajęcia poprowadzą eksperci w zakresie prawa celnego w teorii i praktyce. Wykładowcy posiadają długoletni staż i doświadczenie w bezpośrednim stosowaniu przepisów celnych w praktyce oraz przygotowanie dydaktyczne.

Ramowy program

1. Prawo celne w systemie prawa publicznego

  • Cło jako danina publiczna
  • Miejsce prawa celnego w systemie prawa
  • Źródła prawa celnego
  • Doktryna pierwszeństwa stosowania prawa unijnego
  • Podsumowanie

2. Wartość celna towarów

  • Źródła prawa
  • Metody ustalania wartości celnej
  • Ograniczenia w stosowaniu wartości transakcyjnej
  • Elementy doliczane do wartości celnej
  • Elementy nie doliczane do wartości celnej
  • Kwestionowanie wartości celnej
  • Stosowanie kursów walut w celu ustalenia wartości celnej
  • INCOTERMS 2010
  • Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach dot. wartości celnej
  • Podsumowanie

3. Ograniczenia pozataryfowe i środki polityki handlowej

  • Istota obrotu, cele międzynarodowego systemu kontroli
  • Postępowanie ochronne przed nadmiernym przywozem
  • System oceny zgodności i bezpieczeństwo produktów
  • Kontrola sanitarna
  • Kontrola weterynaryjna
  • Kontrola fitosanitarna
  • CITES
  • Obrót towarami niebezpiecznymi dla środowiska naturalnego
  • Obrót bronią oraz substancjami psychotropowymi i środkami odurzającymi
  • Ochrona dóbr kultury
  • Ochrona praw własności intelektualnej
  • Orzecznictwo sądów krajowych z zakresu ograniczeń pozataryfowych
  • Podsumowanie

4. Klasyfikacja taryfowa

  • Źródła prawa
  • Struktura kodu CN i kodu TARIC
  • Wspólnotowa Taryfa Celna, jej budowa, struktura i zawartość
  • Ogólne Reguły Interpretacji Nomenklatury Scalonej
  • Rodzaje stawek celnych
  • Wiążąca Informacja Taryfowa
  • Funkcjonowanie systemu TARIC i ISZTAR
  • Rola Not Wyjaśniających w klasyfikacji taryfowej
  • Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu klasyfikacji taryfowej
  • Podsumowanie

5. Pochodzenie towarów

  • Źródła prawa
  • Pochodzenie niepreferencyjne
  • Pochodzenie preferencyjne
  • Ogólny System Preferencji (System GSP)
  • Umowy handlowe, preferencyjne bilateralne i wielostronne
  • Zasada terytorialności i kumulacji pochodzenia
  • Zasada transportu bezpośredniego i wymagania jego dokumentowania
  • Dowody pochodzenia
  • Upoważniony eksporter
  • Przywóz towarów partiami
  • Weryfikacja dowodów pochodzenia
  • Wiążąca Informacja o Pochodzeniu towarów (WIP)
  • Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu pochodzenia towarów
  • Podsumowanie

6. Podatki od importu towarów

  • Źródła prawa
  • Obowiązek podatkowy
  • Podstawa opodatkowania
  • Termin płatności
  • Odsetki za zwłokę
  • Rozliczanie podatku VAT od importu towarów w okresowej deklaracji podatkowej
  • Odpowiedzialność osób trzecich z tytułu podatków od importu towarów
  • Dokumentowanie eksportu
  • Eksport pośredni
  • Orzecznictwo NSA i WSA w sprawach z zakresu podatków z tytułu importu towarów
  • Podsumowanie

7. Dług celny

  • Źródła prawa
  • Powstanie długu celnego
  • Powstanie długu celnego jako skutek naruszenia przepisów prawa celnego
  • Solidarna odpowiedzialność wielu dłużników z tytułu jednego długu celnego
  • Odsetki od długu celnego
  • Zasady odpowiedzialności osób trzecich z tytułu długu celnego
  • Ułatwienia płatnicze w zakresie długu celnego
  • Formy i rodzaje zabezpieczeń
  • Terminy i sposoby uiszczenia należności celnych
  • Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu długu celnego
  • Podsumowanie

8. Postępowanie w sprawach celnych

  • Prawne formy działania organów celnych
  • Właściwość organów celnych
  • Wszczęcie postępowania celnego
  • Zasady postępowania
  • Postępowanie wyjaśniające (dowodowe)
  • Terminy do załatwiania spraw
  • Sporządzanie decyzji i postanowień
  • Przedstawicielstwo w sprawach celnych
  • Środki zaskarżenia orzeczeń wydanych w postępowaniu celnym
  • Postępowanie przed sądami administracyjnymi
  • Podsumowanie

9. Procedury zawieszające i gospodarcze

  • Źródła prawa
  • Procedura tranzytu
  • Skład celny i procedura składu celnego
  • Procedura uszlachetniania czynnego
  • Procedura przetwarzania pod kontrolą
  • Procedura odprawy czasowej
  • Procedura uszlachetniania biernego
  • Procedura wywozu
  • Procedura dopuszczenia do obrotu z końcowym przeznaczeniem
  • Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu procedur zawieszających i gospodarczych
  • Podsumowanie

10.Wprowadzanie towarów na obszar celny Wspólnoty

  • Źródła prawa
  • Dostarczenie towaru
  • Formy zgłoszenia
  • Osoby uprawnione do dokonania zgłoszenia
  • Przedstawienie towaru
  • Czasowe składowanie
  • Zasady nadawania przeznaczeń celnych
  • Weryfikacja zgłoszenia celnego
  • Zwolnienie towaru
  • Nadawanie innego dopuszczalnego przeznaczenia
  • Podsumowanie

11. Ułatwienia i uproszczenia w obrocie towarowym z krajami trzecimi

  • Źródła prawa
  • Rodzaje ułatwień i uproszczeń
  • Instytucja Upoważnionego Przedsiębiorcy AEO
  • Postępowanie audytowe
  • Procedury uproszczone
  • SASP
  • Uproszczenia w tranzycie
  • Miejsce uznane
  • Podsumowanie

12. System zwolnień celnych

  • Źródła prawa
  • Katalog zwolnień celnych
  • Warunki stosowania zwolnień celnych
  • Dozór celny po zastosowaniu zwolnienia z należności
  • Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu zwolnień celnych
  • Podsumowanie

13. Postępowanie karne skarbowe

Forma zaliczenia

  • testy z wybranych zagadnień programowych
  • praca dyplomowa

Ilość godzin

176

 

POLECAMY

Kontakt

Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl

Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl

Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl

Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: malgorzata.glapiak@byd.pl
natalia.przestrzelska@byd.pl

Inowrocław
Tel. 52 567 00 97
e-mail: weronika.wieloch@byd.pl

Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl

Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl

Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl

Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl

Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl

Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki